Historija

Ne tako davne, 1968.godine, grupa entuzijasta i sportskih zaljubljenika formirala je košarkašku sekciju pri sportskom društvu „Partizan“, a u prvoj polovini 1969.godine i košarkaški klub Konjic.

Košarkaški boem, ubojiti šuter, majstor „podvaljivanja“ dugo je bio igrač, a kasnije i trener oko kojeg se sve vrtilo. Poslije napuštanja ex Republičke lige BiH klub se takmičio u Regionalnoj ligi Hercegovine u u društvu Mladosti iz Lištice(danas Široki ), Hercegovca iz Bileće, Leotara iz Trebinja, Posušja, Lokomotive i Studenta iz Mostara, Turbine, Iskre iz Stoca i dr. Iz tog vremena igrači će pamtiti Culetove šale i Robine prodore, Saćkove kontre, beogradske ljubavi, vožnju u Fudinom kombiju, čika Brankove govore poslije utakmica, Peđina zakucavanja, Tafin šut, Spužvin dribling, Maretove nestašluke i mnoge druge ljude i događaje. Navijači i obični građani će pamtiti puno Partizanovo na utakmicama, pobjede koje su se slavile u Labelu, entuzijazam košarkaških radnika i ljubav prema košarci koja se u Konjicu tada igrala iza „stare pijace“. Od naših talenata Mario Petrović, Samir Hadžihusejnović, Peđa Antić, Dževad Madžak, Džumhur Dženan, ovaj posljednji bio juniorski reprezentativac BiH do 1992.godine. Vrijedi istaći i 3. mjesto naše kadetske ekipe na prvenstvu BiH 1988.godine. Zbog poznatih dešavanja u periodu 1992 1995 klub je prestao sa bilo kakvim aktivnostima.  Obnavljanjem rada 1996.godine klub vraća svoje prvobitno ime KK“KONJIC“ pod kojim nastupa i danas, a alfa i omega tog vremena ostat će upisan sekretar kluba rahmetli Halil Potur.

Onama2

Pobijedivši ekipu stolačke Iskre na kantonalnom nivou klub je izborio nastup u A1 ligi BiH u kojoj je u sezoni 98/99 zauzeo prvo mjesto i plasirao se u tada Prvu ligu BiH. Predsjedništvo kluba na čelu sa Ahmetom Mujanom osiguralo je sve uslove da se i naša ekipa nađe u društvu najboljih.U društvu sa Bosnom, Slobodom, Čelikom klub se takmičio tri sezone što je svakako jedan od rezultatski najuspješnijih perioda. To je ponovo podsjetilo na stara vremena kada je košarkaška publika sa nestrpljenjem čekala utakmicu, kada se navijalo i pjevalo u čast košarkaša, samo sada u obnovljenoj sportskoj dvorani.
Danas, klub se takmiči u A1 ligi BiH, i već treću godinu za redom se nalazi u prvoj ligi federacije.